Din ce sunt confecționate panourile prefabricate

O secțiune simplificată într-un panou pe structură de lemn ne relevă faptul că acesta constă într-un soi de sandwich compus dintr-un strat de gips-carton, OSB, strat izolator, din nou OSB, finisaj interior, exterior.

În funcție de poziționare și scopul utilizării panoului, acesta poate include barieră de vapori, hidroizolație, izolație exterioară ș.a.m.d.

Plăcile de OSB au rolul de a „închide” panourile și de a contribui la rigiditatea structurală a întregii clădiri. Fiind un element destul de complex, am dezvoltat un articol separat care tratează aspecte interesante despre acest material deosebit. Vă invităm să vă împrospătați cunoștințele citind articolul de aici.

Gips-carton. Probabil, vă este mai cunoscut mai bine sub numele generic de Rigips, care este, de fapt, denumirea comercială a produsului înregistrat de Saint-Gobain, unul dintre promotorii și principalii producători ai sistemelor gips-carton. Rolul principal care implică utilizarea structurilor de gips-carton este realizarea finisajelor interioare. Mai puțin cunoscut este faptul că sistemele gips-carton au un rol determinant în consolidarea eficienței rezistenței la foc deschis în cazul clădirilor realizate din panouri prefabricate.

Stratul izolator. Cel mai important element integrat în bariera de izolare termică și fonică, stratul izolator este, practic, „miezul” unui panou prefabricat din lemn. Nivelurile ridicate de izolație asigură un sistem eficient din punct de vedere energetic, minimizând transferul de căldură între fețele interioare și exterioare ale clădirii. Deasemenea, un strat izolator bine instalat contribuie la realizarea unei veritabile bariere sonice.

Bariera de vapori reduce la minim transferul vaporilor de apă asigurând etanșeitate perfectă la aer pentru anvelopa clădirii. Prin rolul de a împiedica, respectiv de a reduce, difuzia vaporilor dinspre interior spre exterior protejează materialul termoizolant contra alterării acestuia. La pereții sau tavanele false, suprafața reflectorizantă crește reflexia internă a căldurii contribuind efectiv la creșterea confortului termic.

Hidroizolația peretelui exterior are rolul de a împiedica pătrunderea umezelii, dinspre exterior către interior, asigurând astfel, elementelor din lemn și derivate ale acestuia, o mai bună protecție și stabilitate dimensională.

Izolația exterioară, împreună cu stratul de protecție a acesteia, garantează o creștere a eficienței energetice a clădirii în ansamblul său.